*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Inspiration | 4 min

Kom godt i gang med at investere – det betaler sig

10 gange har den danske Nationalbank sat renten op siden sommeren 2022. Og selvom vi kommer fra et lavt renteniveau, med historiske negative indlånsrenter, så er der nu igen positive indlånsrenter på kontoen. Betyder det så, at investering i værdipapirer er blevet uinteressant? Slet ikke – det er faktisk blevet endnu mere interessant. Læs her hvorfor.

Nykredit

Det er ikke kun renten på din konto, som er steget, det er afkastet og de fremtidige forventninger til afkastet på aktier og obligationer også. Og det giver jo god mening, forklarer formueekspert Jeanette Kølbek.

”Afkastforventningerne på aktier og obligationer er ligesom indlånsrenten steget - og det giver god mening. For fik du som investor ikke et merafkast ved at tage lidt risiko ved investering i aktier eller obligationer, ja, så vil vi jo ikke have et værdipapirmarked, da alle vil sætte deres penge i banken. Der skal være en belønning”, siger Jeanette Kølbek.

Og det er ikke bare de finansielle virksomheder, som prædiker, at vi kan se frem til højere forventede afkast. Det er også vurderingen fra det uvildige råd, Rådet for Afkastforventninger, som offentliggør deres forventninger til fremtidig afkast og risiko på forskellige investeringsaktiver hvert halve år. I rådets prognose i 2. halvår 2022 for forventede afkast på aktier og obligationer, forudser rådet, at vi på mellemlang sigt, dvs. en tidshorisont på 6-10 år, kunne forvente et afkast på 5,9% for globale aktier og 1,0% for stats- og realkreditobligationer. I 2. halvår 2023 har rådet forhøjet afkastprognosen for globale aktier til 7,5% og stats- og realkreditobligationer til 3,0%.

Investering betaler sig stadig – men tidshorisonten er afgørende

Vi ser altså, at afkastforventningerne stiger på aktier og obligationer, når indlånsrenten stiger, og det kan derfor fortsat godt svare sig at investere dine penge. Men inden du kaster flere penge ind i investeringen, eller måske bevæger dig ind på et nyt marked og bliver investor, er det vigtigt at du overvejer, hvad dit formål er med opsparingen er, og hvornår den skal bruges.

”Det er vigtigt, at du gør dig nogle tanker omkring, hvad formålet med din investering er, som også hænger sammen med din tidshorisont for, hvornår pengene skal bruges. Hvis du ønsker at spare op til pension, er tidshorisonten for hvornår pengene skal bruges, typisk lang. Hvis du derimod har brug for pengene om et par år til fx køb af ny bil, er tidshorisonten kortere og man skal overveje at søge et mere stabilt sted hen”, siger Jeanette Kølbek.

Uanset om man vælger at placere pengene på en konto eller investere, så er tiden vigtig for at opnå højest mulig afkast eller indlånsrente. Jo længere horisont, jo højere afkast eller indlånsrente kan du forvente at få.

I Nykredit skelner vi mellem tre formål og tidshorisonter:

  • Kortsigtede formål kræver, at dine penge skal være let tilgængelige. Hvis du har brug for pengene inden for et år, vil det derfor være bedst at sætte pengene ind på en almindelig indlånskonto eller en højrentekonto med kort binding.
  • Mellemlange formål kan være opsparing til drømmeferien eller udskiftning af bilen. Tidshorisonten gør, at det kan betale sig at overveje at investere pengene i lidt aktier og obligationsbaserede afdelinger i stedet for at sætte pengene ind på en bankkonto.
  • Langsigtede formål kan være opsparing til pension eller køb af lejlighed eller hus. Investeringerne bør ske ud fra tidshorisonten og din holdning til risiko. Når formålet er langsigtet, vil en større investering i aktieafdelingerne supplere obligationsafdelingerne godt.

Overvej din risikovillighed

Jo mere du forventer din formue skal vokse om året, jo mere udsving i opsparingen skal du acceptere.

”Risiko i forbindelse med investering bliver af mange opfattet som risikoen for at miste dele af eller hele sin investering. Men det er mere korrekt at beskrive risiko i forbindelse med investering som udsving i opsparingen over en periode, hvor der eksisterer en vis sammenhæng mellem det forventede afkast og risikoen”, siger Jeanette Kølbek”.

Af aktier og obligationer er aktier som udgangspunkt forbundet med den største risiko. Obligationer har dog også forskellige risici, afhængigt af hvilken type obligationer, der er tale om. Her gælder det om at lytte til sin mavefornemmelse: Hvor store udsving i opsparingen er du villig til at acceptere? Det er afgørende for, om du i sidste ende skal placere pengene på en opsparingskonto eller investere i obligationer og/eller aktier.

Gør en forskel for den grønne omstilling med din opsparing

Mange bekymrer sig med rette over klimakrisen, og de fleste af os ønsker at gøre, hvad vi hver især kan for at reducere CO2-udledningen, fx ved at køre el-bil, reducere indtaget af oksekød og ved at affaldssortere. Men en måde, hvorpå du også kan gøre en forskel, der virkelig batter, er ved at investere din opsparing bæredygtigt.

”Som investor kan du faktisk gøre en reel forskel for den grønne omstilling ved at investere i virksomheder, der på den ene eller anden måde understøtter den grønne omstilling - og vælge virksomheder fra, der gør det modsatte, eller som du ikke synes gør nok. Så har du en målsætning om, at din opsparing skal være med til at understøtte en bæredygtig omstilling, samtidig med at du ønsker at formuen skal vokse, så er det muligt gennem investering”, siger Jeanette Kølbek.

Læs mere om bæredygtige investeringer

Hvor meget vil du involveres?

Der er stor forskel på, hvor meget tid og energi vi danskere vil bruge på investering. Nogle vælger at lade fx banken stå for det hele, mens andre kaster sig ud i at investere selv. Andre igen vælger en kombination – som fx Jeanette Kølbek selv.

”Jeg synes personligt, at kombinationen af de to er er en attraktiv fremgangsmåde. Hovedparten af min egen opsparing er investeret i investeringsforeninger, og så har jeg en håndfuld aktier, som jeg selv handler – det er ikke så tidskrævende, og jeg får samtidig mulighed for at investere i nogle af de virksomheder, jeg synes er spændende og sætter den grønne dagsorden forrest”, siger Jeanette Kølbek.

Start altid med overblikket

Nu ved du, hvilke overvejelser der er vigtige, for at komme i gang med at investere – eller måske investere endnu mere. Er du allerede kunde hos Nykredit, kan du få dig et overblik og en personlig anbefaling ved at bruge InvesteringsGuiden, som du finder på MitNykredit, eller få den gennemgået sammen med din rådgiver.

”Har du allerede investeret din opsparing, vil jeg anbefale, at du jævnligt får InvesteringsGuiden gennemgået, så du sikrer dig, at investeringerne hele tiden passer dig – f.eks. at tidshorisonten er korrekt. For en ting er sikkert – hvad din mavefornemmelse fortæller dig, skal du ikke gå på kompromis med”, slutter Jeanette Kølbek.

Er du ikke allerede kunde hos Nykredit, men ønsker at komme i gang med at investere, kan du finde hjælp til at komme godt i gang her.

Læs også: Det tilbyder Nykredit Invest

Læs også: Sådan investerer og sælger du selv i netbanken

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

 

Model.Name photo

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler

Artikel Investeringsmarkeder
9. juli, 2024

Frankrig: Politisk usikkerhed efter mudret valgsejr til centrum-venstrepartierne

Som ventet gav valgresultatet intet klart flertal i Nationalforsamlingen, men strategien med at ”inddæmme” højrefløjen må siges at være lykkedes over forventning. Regeringsforhandlingerne bliver dog svære, og en ny regering er således næppe lige om hjørnet.
Artikel Investeringsmarkeder
8. juli, 2024

USA: Lavere job- og lønvækst understøtter rentenedsættelser til efteråret

Jobvæksten falder i juni til 206.000, mens maj måneds tal nedrevideres stort til 218.000. Dagens tal rykker ikke på Federal Reserves kurs, men understøtter forventningen om rentelempelser til efteråret.
Artikel Investeringsmarkeder
2. juli, 2024

Frankrig: Finansmarkederne svagt lettede ved udsigt til splittet parlament

Selvom Le Pens Rassemblement National fik flest stemmer ved første valgrunde af det franske parlamentsvalg, er det mest sandsynlige udfald, at ingen får et absolut flertal efter 2. valgrunde, der løber af stablen på søndag. Der kan spores en vis lettelse på de finansielle markeder ved det scenarie.