Optimisme på boligmarkedet og rift om ejerlejligheder
Huspriserne og antallet af hushandler har i det store hele stabiliseret sig, mens ejerlejlighedsmarkedet er præget af købere, der vil nå at handle i år, inden de nye boligskatter træder i kraft. Det viser nyeste boligprisprognose fra Nykredit.
Der er kommet ro på boligmarkedet, efter at høj inflation og stigende renter satte boligmarkedet i bakgear. Huspriserne har stort set stabiliseret sig, og de kommer kun til at falde svagt resten af året.
”Sidste år blev et vendepunkt for boligmarkedet, hvor vi noterede den laveste handelsaktivitet i et årti. Boligpriserne faldt otte måneder i træk efter at have toppet i sommeren 2022. Siden marts i år har boligpriserne dog været omtrent uændrede. Allerede næste år kan vi forvente små prisstigninger på huse, mens prisen på ejerlejlighederne forventeligt vil tage et dyk,” siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit.
De største prisfald er bag os
Det er især prisfald på huse i københavnsområdet, der trækker gennemsnittet for hele landet ned i år.
”Når boligpriserne trods alt ikke står til at falde mere, end de gør set i lyset af de kraftige rentestigninger, så hænger det sammen med den forudgående periode med meget lave renter. Dengang nåede boligprisstigningerne formentlig ikke at slå fuldt igennem i de relativt billigere områder af landet, førend de nuværende rentestigninger begyndte. Det betyder, at huspriserne på landsplan faktisk kunne være steget en del mere, hvis de lave renter var fortsat. Det er med til at mindske den nuværende priskorrektion og understøtter dermed boligpriserne,” siger boligøkonom i Nykredit Mira Lie Nielsen.
Mange køber lejligheder med skatterabat
Ejerlejlighedsmarkedet i København oplever i øjeblikket en opblomstring med stigende handelsaktivitet og flere måneder med prisstigninger. Samtidig har de nye boligskatter, der træder i kraft ved årsskiftet, sat gang i en hamstringseffekt på ejerlejligheder.
”Fremgangen kan vise sig at være kortvarig, hvis handlerne er drevet af købere med et ønske om at handle inden nytår for at sikre sig en skatterabat ved overgangen til det nye boligskattesystem efter nytår. Denne "hamstringseffekt" vil være forbigående, og vi forventer derfor faldende priser på ejerlejligheder gennem 2024, når boligskatterne stiger for ejerlejligheder,” siger Mira Lie Nielsen.
Den nye beskatning øger i gennemsnit beskatningen på ejerlejligheder og mindsker beskatningen på huse.
Rentetilpasning kan påvirke udbuddet
Mange boligejere med variabelt forrentede lån står fortsat over for en rentetilpasning, der vil give dem en højere renteudgift. Hvis boligudgifterne begynder at fylde for meget i budgettet, kan det få flere boligejere til at overveje en billigere bolig. Det kan øge udbuddet af boliger til salg og lægge en dæmper på boligpriserne fremover.
Rentetilpasningen er en joker, der kan påvirke boligmarkedet. Der er dog endnu ikke tegn på, at rentetilpasningerne har ført til en stigning i udbuddet i et omfang, der påvirker boligpriserne nævneværdigt.
Vil du tale med en af vores dygtige rådgivere? Bliv kontaktet her.
Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.
Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.